nederland

OM onderzoekt geweldsincident Vindicat

Door ANP - 04 oktober 2016

GRONINGEN (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek naar het geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat, waarbij een jongeman zwaargewond raakte nadat een andere student op zijn hoofd was gaan staan. ,,De ernst en de impact van het incident rechtvaardigen het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek”, aldus het OM dinsdag. Het slachtoffer zelf heeft (nog) geen aangifte gedaan.

Bij de introductieweek voor eerstejaars afgelopen augustus bij de studentenvereniging Vindicat Atque Polit liep het slachtoffer een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Dit, en een zogenoemde ‘bangalijst’ die afgelopen maand opdook, zorgde ervoor dat de Groningse vereniging zeer negatief in het nieuws kwam. Op de lijst stonden de namen van vrouwelijke leden, inclusief foto, contactgegevens en een ‘score’ voor hun prestaties tussen de lakens. Vindicat zegt in een verklaring zich te distantiëren van de lijst en de gang van zaken te betreuren. Dertien leden zijn inmiddels geschorst.

Hierdoor ziet het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed voorlopig af van het voornemen om Nederlandse studentenverenigingen op de lijst van cultureel erfgoed te zetten.