nederland

Persfotograaf Oerlemans in Libië omgekomen

Door ANP - 02 oktober 2016

RIJSWIJK (ANP) – De Nederlandse persfotograaf Jeroen Oerlemans is in de Libische stad Sirte door een kogel om het leven gekomen. Dat meldt de Belgische nieuwssite Knack, waar Oerlemans onder meer voor werkte. Een journaliste van Knack die met Oerlemans op reportage was in Libië bevestigt de dood aan de redactie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van Oerlemans nog niet bevestigen. Volgens onbevestigde berichten werd de fotograaf in de Libische stad Sirte door een sluipschutter van terreurbeweging IS neergeschoten en is hij aan zijn verwondingen overleden.

In juli 2012 werd Oerlemans ontvoerd in Syrië. Samen met een Britse fotograaf werd hij toen een week vastgehouden.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het ,,diep- en dieptriest dat Oerlemans het leven heeft moeten laten, terwijl hij zo belangrijk werk deed.’’ Hij noemt het een slag voor de Nederlandse journalistiek.