nederland

Rechter buigt zich over kunst uit de Krim

Door ANP - 03 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Wat moet er gebeuren met de kunstvoorwerpen uit het door de Russen geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim, die het Allard Pierson Museum sinds twee jaar onder zijn hoede heeft? Hierover buigt de rechtbank in Amsterdam zich woensdag. Zowel de autoriteiten van de Krim als Oekraïne claimt de objecten, die in 2014 onderdeel waren van de tentoonstelling ‘De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee’ in het Amsterdamse museum.

Gedurende de expositie scheidde de Krim, na de annexatie door de Russen, zich af van Oekraïne, waarop het museum besloot niets terug te sturen totdat duidelijk was aan wie de kunst nu toebehoort. Daarop spanden de vier musea op de Krim, die de objecten uitleenden, een procedure aan tegen de culturele instelling. De staat Oekraïne volgde, omdat die vindt dat de voorwerpen staatseigendom zijn en dus toebehoren aan Kiev.