nederland

Rechters: alcoholslot goed middel

Door ANP - 05 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Rechters vinden het geen slecht idee om het alcoholslot op te nemen in het strafrecht. De Tweede Kamer liet woensdag weten dat te willen, maar minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) toonde zich niet enthousiast. Hij denkt dat rechters het alcoholslot in de praktijk niet zullen opleggen.

De rechters zelf denken daar anders over. Zij zien het als een geschikte straf, naast bijvoorbeeld een boete, cel- of taakstraf.

,,Strafrechters vinden wél dat het alcoholslot een effectief middel kan zijn bij het tegengaan van alcoholgebruik in het verkeer. Een alcoholslot verruimt de mogelijkheden voor de rechter”, aldus de voorzitter van het landelijk overlegorgaan van strafrechters, Michiel de Ridder.

Van der Steur meldde in februari dat het alcoholslot niet meer zal worden ingezet. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) legde in het verleden zo’n slot op aan drankrijders. Mede omdat drankrijders óók nog een straf van de rechter opgelegd konden krijgen, en dus dubbel gestraft konden worden, werd een streep door de praktijk gezet.