nederland

Regeringspartijen willen alcoholslot terug

Door ANP - 05 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat het alcoholslot weer terugkomt. Het moet in het strafrecht worden opgenomen, stellen beide regeringspartijen. Ze zullen hier donderdag op aandringen tijdens een Kamerdebat over het alcoholslot.

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.

Veilig Verkeer Nederland pleitte er woensdag voor om de maatregel te behouden om notoire alcohol-overtreders achter het stuur vandaan te houden. De organisatie reageerde op onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid dat traditionele maatregelen zoals het innemen van het rijbewijs nauwelijks effect lijken te hebben op de 90.000 tot 125.000 zware alcohol-overtreders (1,3 promille of hoger). In veel gevallen blijven deze overtreders ook zonder rijbewijs door rijden.

Afgeschoten

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) meldde in februari dat het alcoholslot niet meer zal worden ingezet. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) legde in het verleden zo’n slot op aan drankrijders. Dit viel onder het bestuursrecht en de veroordeelde kon daarvoor op vrijwillige basis kiezen. Maar de Hoge Raad en de Raad van State hebben dit vorig jaar afgeschoten.

Het kabinet heeft onderzocht of ook de rechter een alcoholslot kan opleggen, maar dat zal niet zo snel gebeuren is de verwachting, schreef Van der Steur in februari. Hij gaat ervan uit dat de rechter voortaan eerder én langer een ontzegging van de rijbevoegdheid zal opleggen.

Volgens de Vereniging van Verkeersslachtoffers is er een technische oplossing om de probleemdrinkers aan te pakken, het rijbewijsslot. ,,Je stopt je rijbewijs in een sleuf, je toetst een pincode in en als alles in orde is, start de auto. In m’n vorig baan moest ik een bedrijfspasje gebruiken om een laptop op te starten. De technologie is er. Waarom gebruiken we die dan niet?”, reageert bestuurslid Hans van Maanen.