nederland

Rutte geeft Oekraïneverdrag nog niet op

Door ANP - 21 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – Premier Mark Rutte geeft het niet op om vóór 1 november ,,een uitweg te vinden” zodat Nederland het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne kan bekrachtigen. ,,Niet ratificeren heeft denkbare consequenties voor de stabiliteit in de regio”, zei hij donderdagnacht na afloop van de EU-top in Brussel.

,,Het is mijn verantwoordelijkheid en misschien plicht te blijven proberen. Nederland is geen eiland, we moeten de binnenlandse en buitenlandse belangen afwegen.” Bovendien bestaat het risico, zei Rutte, dat als alles gewoon doorgaat, de Nederlandse kiezer kan denken dat hij een kat in de zak heeft gekocht.

Tijdens het diner praatte hij zijn collega’s bij over de politieke situatie in Nederland sinds de afwijzing van het verdrag in het Oekraïne-referendum in april. ,,Ze toonden daarvoor begrip, maar ook zorg. Conclusies zijn niet getrokken.”