nederland

‘Sotheby’s verkocht valse Hals’

Door ANP - 06 oktober 2016

LONDEN (ANP) – Een portret van een man dat door Sotheby’s in Groot-Brittannië als een werk van Frans Hals is verkocht, is een vervalsing. Dat melden verschillende Britse media, waaronder de BBC.

Het schilderij blijkt materiaal te bevatten dat helemaal niet uit de tijd van Hals stamt. Het is van recenter datum. Een Amerikaan kocht het schilderij van de Hollandse meester in 2011 voor 8,4 miljoen pond. Hij heeft het geld, een kleine 10 miljoen euro, inmiddels teruggehad.

Eerder werd ontdekt dat een Lucas Cranach, inmiddels in het bezit van de prins van Liechtenstein, mogelijk ook niet van de hand van deze meester was. Het kwam oorspronkelijk uit dezelfde verzameling als de Hals, waarop Sotheby’s onderzoek liet doen.

In de Britse media wordt inmiddels gesuggereerd dat er een geweldige vervalser aan het werk geweest moet zijn. De vrees bestaat dat hij of zij meer kunstliefhebbers op het verkeerde been heeft gezet.