nederland

Tbs met dwang voor ‘gevangenismoord’

Door ANP - 10 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – Johannes (Jan) R. heeft van de rechtbank in Den Haag tbs met dwangverpleging voor onbeperkte tijd opgelegd gekregen voor het op gruwelijke wijze doden van de 82-jarige Elbert Geveke in de gevangenis in Zoetermeer. R. was maandag aanwezig bij de uitspraak.

R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, schizofreen en moet lang en intensief behandeld worden, bleek uit de rapportages van twee gedragskundigen die hem onderzochten. Het Openbaar Ministerie (OM) had daarom geen gevangenisstraf geëist. Ook de advocaat van R. had tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden ingezet op een behandeling in plaats van een gevangenisstraf.

R. zat vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, waar hij in voorlopige hechtenis zat voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen.