nederland

Utrecht: inkomen van sommigen echt te laag

Door ANP - 12 oktober 2016

UTRECHT (ANP) – Het inkomen van stellen en van gezinnen met kinderen ouder dan twaalf jaar die afhankelijk zijn van een uitkering, is structureel te laag. Als het rijk die uitkeringen niet verhoogt, kan de gemeente echte armoede voor zulke groepen inwoners niet voorkomen.

Dat zegt woensdag de Utrechtse wethouder Victor Everhardt, die in Den Haag aan de bel gaat trekken. Utrecht is vorig jaar met enkele andere gemeenten in Nederland begonnen met experimenten om armoede in de stad uit te bannen.

Nu blijkt dat een gezin met oudere kinderen op bijstandsniveau 307 euro in de maand tekortkomt, ook als gebruik is gemaakt van alle oude en nieuwe regelingen in de stad. Een stel in de bijstand zonder kinderen heeft elke maand 138 euro te weinig.

Het kenniscentrum voor huishoudfinanciën Nibud heeft dat voor de gemeente uitgerekend nu het armoedebeleid bijna een jaar loopt.