nederland

Veel te doen in donkere Nacht van de Nacht

Door ANP - 29 oktober 2016

UTRECHT (ANP) – Zaterdag is de twaalfde editie van de Nacht van de Nacht, waarin onder meer gemeenten en bedrijven de nachtverlichting uitlaten. Natuurorganisaties, wandelclubs en sterrenwachten organiseren rondleidingen, wandelingen, vaar- en huifkartochten en walking dinners in het donker.

Het aantal activiteiten is flink toegenomen, van 350 vorig jaar tot ruim 400 nu. Dit jaar zijn er 160 gemeenten en bedrijven die van zaterdag op zondag de hele nacht hun lichten uitdoen, van Zeeland tot op de Waddeneilanden. Zo gaat de Domtoren op zwart. Universiteiten en bedrijven doen mee: alle IKEA-buitenverlichting gaat uit, Tata Steel in IJmuiden dimt de lampen op het terrein en het hele centrum van Middelburg dooft de lichten.

Als ’s nachts de lampen uitgaan, scheelt dat veel geld maar is er ook minder CO2-uitstoot en minder ‘lichtvervuiling’. De Nacht van de Nacht, een initiatief van natuur- en milieufederaties, wil daar de aandacht op richten. Vorig jaar kwamen er 40.000 mensen op de nachtelijke activiteiten af.