nederland

‘Verzekeraars kunnen zorgpremie lager houden’

Door ANP - 05 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – De zorgverzekeraars kunnen zo’n 2 miljard euro uit hun financiële buffers gebruiken om de zorgpremie komend jaar lager te houden. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag.

Volgens Schippers houden ze dan nog steeds voldoende ruimte om in te kunnen spelen op onverwachte kosten. Hoewel de verzekeraars vorig jaar ook al 2 miljard euro uit hun winst teruggaven aan de premiebetaler, groeiden hun buffers. Volgens de eisen moeten zij een gezamenlijke buffer van 6,3 miljard euro hebben, maar op dit moment is er voor de basisverzekering een buffer van 9,9 miljard euro, aldus de minister.

Schippers antwoordde dat woensdag op vragen van Kamerleden over de onverwacht hogere premie die zorgverzekeraar DSW aankondigde. Klanten van DSW gaan elke maand 9,25 euro meer betalen. Het ministerie van VWS voorzag dat de gemiddelde premie minder zou stijgen, namelijk met 3,50 euro vergeleken met 2016.