nederland

AMC breidt zijn spoedeisende hulp uit

Door ANP - 26 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft zijn spoedeisende hulp uitgebreid om de groeiende toestroom van patiënten het hoofd te bieden. Er zijn meer bedden neergezet en er is extra personeel aangenomen. ,,Meer personeel, meer bedden, maar je houdt het nauwelijks bij”, zegt bestuursvoorzitter Marcel Levi zaterdag in Het Parool.

De groei wordt vooral veroorzaakt door kwetsbare ouderen. ,,De eerste hulpen in Amsterdam worden echt overspoeld door oude mensen, waar eigenlijk geen alternatief voor is. (..) Iemand met een gebroken pols ligt dan in een relatief duur ziekenhuisbed, terwijl hij ook gewoon met een beetje thuishulp of wijkziekenboeg thuis had kunnen blijven”, aldus Levi. Ouderen worden geacht steeds langer zelfstandig te wonen en veel verzorgingshuizen zijn gesloten.

Volgens Levi draait het AMC op voor de kosten van de opvang van kwetsbare ouderen – dit jaar ruim 3 miljoen euro – en willen de zorgverzekeraars niet of nauwelijks bijdragen.