nederland

Cybereenheid Defensie kan snel mee op missie

Door ANP - 30 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Vanaf begin volgend jaar kan de cybereenheid van Defensie mee op missies naar het buitenland. Het Defensie Cyber Commando (DCC) wordt dan operationeel, meldt het ministerie woensdag.

De eenheid bestaande uit circa tachtig man beschermt de eigen digitale netwerken, maar kan ook offensieve aanvallen uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitschakelen van computers en wapensystemen, maar ook van hoogtemeters van vliegtuigen.

Eerder dit jaar bleek nog dat Defensie steeds vaker het slachtoffer wordt van digitale spionage. Dat is een dagelijkse praktijk. En de dreiging wordt steeds agressiever en geavanceerder, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie toen.

Strijdtoneel

Met het DCC heeft het leger een vijfde strijdtoneel gekregen naast de strijd op zee, land, lucht en ruimte. De Frederikkazerne in Den Haag wordt de thuisbasis van het Defensie Cyber Commando. Daar worden ook later de algemene en militaire inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) ondergebracht.

De eenheid doet eind deze maand mee aan de jaarlijkse NAVO-oefening Cyber Coalition. Tijdens die oefening wordt een missie nagespeeld waarbij militaire installaties van de NAVO-landen digitaal worden aangevallen.