nederland

Deeloplossing voor AOW-gat militairen

Door ANP - 16 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Regeringspartijen VVD en PvdA hebben een gedeeltelijke oplossing gevonden voor het AOW-gat bij militairen. Hiermee kunnen 9000 militairen deels worden gecompenseerd, zei Fred Teeven (VVD) woensdag in de Tweede Kamer.

Het gaat om 8 miljoen euro, jaarlijks oplopend tot structureel 175 miljoen euro, aldus Teeven. Het geld is elders in de Rijksbegroting gevonden. ,,Hierdoor gaat het niet ten koste van de begroting van Defensie.”

De oplossing is niet van toepassing op burgerambtenaren van Defensie die met hetzelfde probleem kampen. De oppositie is ontevreden. CDA’er Raymond Knops noemde het ,,een doekje voor het bloeden”.

Het plan van VVD en PvdA geeft Defensie ,,lucht”, reageerde minister Jeanine Hennis (Defensie). De rechter heeft eerder bepaald dat de huidige regeling van Defensie voor burgers en militairen met een AOW-gat tekort schiet.

Hennis belooft de regeling aan te passen. Ze wil het geld hiervoor uit de arbeidsvoorwaarden halen. Dat valt echter niet goed bij de vakbonden. Die hebben eerder laten weten hier niet aan mee te willen werken.

Voorzitter Anne Marie Snels van vakbond AFMP twitterde tijdens het debat nog ,,alles behalve gerust op goede oplossing” te zijn. Vakbond VBM verwerpt het plan van VVD en PvdA.

Ongeveer 17.500 voormalige burgermedewerkers en militairen hebben een AOW-gat. Zij genoten een wachtgeldregeling tot ze 65 werden. Maar omdat de pensioenleeftijd is verhoogd, zitten zij met een financieel gat. Ze hebben geen wachtgeld meer, maar ook nog geen AOW-uitkering. De oplossing kan het ministerie tot 2035 zo’n 600 miljoen euro kosten.