nederland

Druk op Nederland om Oekraïneverdrag verhoogd

Door ANP - 24 november 2016

BRUSSEL (ANP) – De druk op Nederland om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te ratificeren wordt steeds sterker. Oekraïne kan ,,onder geen enkele voorwaarde toestaan” dat dat niet gebeurt, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag na overleg in Brussel.

EU-president Donald Tusk wees op het grote geopolitieke belang van de ratificatie. Hij zei samen met premier Mark Rutte hard te werken aan een oplossing die recht doet aan de neestemmers en de Oekraïense belangen beschermt. Tusk zei te hopen dat er volgende maand een akkoord ligt.

De populistische intenties moeten worden gestopt, zo verwees Porosjenko naar de GeenPeil-campagne die leidde naar het referendum waarin Nederland in april het verdrag afwees. Daardoor is Nederland het enige EU-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. ,,Verder uitstel is nadelig voor de EU en Oekraïne’’, aldus Porosjenko.