nederland

Een van de zonnigste herfsten ooit

Door ANP - 23 november 2016

ZEIST (ANP) – De herfst van 2016 was zeer zonnig. De zon heeft sinds 1 september gemiddeld over het land al 393 uur geschenen, tegen normaal 320 uur. Volgens Weeronline staat deze herfst daarmee op de vijfde plaats van zonnigste herfsten ooit.

De meteorologische herfst loopt van 1 september tot 1 december. Als tijdens de laatste novemberdagen de zon dagelijks schijnt, wat de verwachting is, dan komt het aantal zonuren op 420. En dat is genoeg voor een vierde plaats.

De zonnigste herfst ooit gemeten was die van 1959 met 445 zonuren. 2003 staat op een tweede plek met 436 zonuren.

Het bijna afgelopen jaargetijde was ook droog. In september viel 25 millimeter tegen 78 normaal en in oktober kwam er gemiddeld 17 millimeter nattigheid uit de lucht. Alleen november was natter dan anders, behalve in het noordoosten van het land waar het juist erg droog was.

Wat temperatuur betreft was september een zeer warme maand met maar liefst zeven zomerse dagen van meer dan 25 graden. Oktober en november waren daartegen kouder dan gemiddeld.