nederland

Falend toezicht op uitgaven COR politie

Door ANP - 01 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Uit onderzoek naar de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie komt naar voren dat grote delen van het budget onrechtmatig en ondoelmatig zijn besteed en dat aanzienlijke geldbedragen zijn verspild. Ook ontbrak een goed toezicht, blijkt verder uit het oriënterend onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet beoordelen of voormalig korpschef Gerard Bouman kan aanblijven als adviseur van de Nationale Politie, zei zijn opvolger Erik Akerboom dinsdagmiddag tijdens een toelichting op het onderzoek.

Akerboom presenteerde daarin een onthutsend beeld van de medezeggenschapsraad van de Nationale Politie. Veel van het budget van 1,6 miljoen euro ging op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van onder anderen imagocoaches.

,,Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven”, aldus de korpschef.

Akerboom zei graag alle feiten op tafel te willen leggen, maar dat niet te kunnen wegens lopende disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken. Die lopen onder meer naar de voormalige voorzitter van de COR. Wel verweet hij de overige COR-leden en zijn voorganger gebrek aan tegenspraak en aan toezicht.

Het is volgens Akerboom aan de COR-leden om hun eigen rol te analyseren. Wel gaf hij aan dat indringende vragen van enkele personeelsvertegenwoordigers voor hem aanleiding waren een onderzoek te gelasten.