nederland

Fiscus heeft weinig zicht op eigen inzet

Door ANP - 30 november 2016

DEN HAAG (ANP) – De Belastingdienst weet zelf nog niet goed of zij wel effectief genoeg is. Het is onduidelijk of belastingambtenaren gericht en optimaal worden ingezet. Ook mist de fiscus nog de informatie of zij voldoende en de juiste instrumenten heeft. Het gaat wel in de juiste richting bij het voorkomen van onvolledige of verkeerde aangiftes.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, die controleert of de overheid zijn geld correct uitgeeft. De instantie deed onderzoek naar de fiscus en presenteerde woensdag haar bevindingen.

Het is voor de Belastingdienst nu een ,,grote opgave” om vast te stellen of haar beleid er toe leidt dat burgers en bedrijfsleven de verschuldigde belasting betalen. De Rekenkamer vindt wel dat de fiscus een belangrijke stap in de goede richting maakt, bijvoorbeeld door vooraf ingevulde aangiftes die fouten moeten voorkomen.