nederland

Grensburgemeesters demonstreren tegen tol

Door ANP - 22 november 2016

DE LUTTE (ANP) – ,,Voor de regio, tegen de tol.” Met die slogan hebben zes burgemeesters uit de Nederlands-Duitse grensstreek dinsdag geprotesteerd tegen de tolplannen van de Duitse politiek die Nederlandse automobilisten geld kunnen gaan kosten. Hun protest vond plaats op een viaduct over de A1, bij de grensovergang ter hoogte van De Lutte.

Deelnemers waren de burgemeesters van de Nederlandse gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal. Van Duitse zijde namen de burgemeesters van Gronau, Bad Bentheim en Nordhorn deel. ,,Er is heel veel verkeer over en weer. Mensen gaan over de grens boodschappen doen, tanken, werken”, lichtte een woordvoerder van de gemeente Losser toe. Voor de gemeenten is het een principezaak. ,,Je hebt een Europese gemeenschap en probeert juist grenzen af te breken.”

Na dit protest gaat ook de Euregio, de organisatie van 81 gemeenten uit het grensgebied, zich over de tolplannen buigen. Of de tol voor de Autobahn er echt komt, is nog onzeker. In Duitsland worden eind volgend jaar verkiezingen gehouden en de uitslag daarvan is van groot belang.