nederland

GroenLinks wil druk op België om Tihange

Door ANP - 28 november 2016

DEN HAAG (ANP) – GroenLinks wil dat Den Haag actie onderneemt om de kerncentrale in het Belgische Tihange te doen sluiten. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageerde maandag op berichten in de Belgische krant De Standaard. Daarin komt naar voren dat er een verhoogde kans is op een kernsmelting als zich in de centrale een brand voordoet.

Die conclusie wordt getrokken uit een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale. Eigenaar Engie Electrabel van de kerncentrale zou die conclusie van de studie echter ,,onrealistisch’’ hebben genoemd. Directeur Jan Bens van de Belgische atoomwaakhond FANC is kwaad hierover. ,,Dat een studie met zo’n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo’n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd’, zei Bens in De Standaard.