nederland

Hoge Raad: niet etnisch profileren in verkeer

Door ANP - 01 november 2016

DEN HAAG (ANP) – De politie mag op straat niet zomaar een willekeurig voertuig uitkiezen voor een verkeerscontrole op basis van uitsluitend de etnische of religieuze kenmerken of achtergronden van de bestuurder of de inzittende. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald in een zaak over zogenoemde dynamische verkeerscontroles.

Bij dit soort controles wordt een specifieke auto tot stoppen gemaand, vooral bij personen van wie de politie denkt dat zij crimineel actief zijn. De agenten zijn vaak niet van de verkeerspolitie, maar van de recherche.

De Hoge Raad komt met de uitspraak in een zaak waarin een verdachte werd vrijgesproken van drugsbezit bij zo’n dynamische verkeerscontrole. In dit specifieke geval had de politie volgens het hoogste rechtscollege echter juist gehandeld omdat hierbij eerst daadwerkelijk rijbewijs en kenteken werden gecontroleerd.