nederland

Jihadist op vliegtuig door telefoonstoring

Door ANP - 02 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Een Nederlandse terreurverdachte die gesignaleerd stond, kon dit jaar in Düsseldorf toch het vliegtuig naar Turkije nemen doordat een telefoonstoring zorgde voor vertraging bij het uitvaardigen van een arrestatiebevel. Dat antwoordt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag op vragen van D66.

Het was al bekend dat een bericht uit Duitsland de Nederlandse officier van justitie te laat had bereikt om het aanhoudingsbevel uit te vaardigen. De precieze reden was echter onduidelijk gebleven.

Het blijkt dat de man in de avond van zaterdag 27 februari in Duitsland werd gecontroleerd. De Duitsers informeerden het Nederlandse bureau SIRENE dat dit soort informatie moet doorspelen in de nacht van 27 op 28 februari. Maar het bureau kon door een telefonische storing geen contract krijgen met de politiediensten die op de hoogte gebracht moesten worden.

SIRENE heeft dezelfde nacht nog de informatie per e-mail doorgestuurd, maar die werd pas maandagochtend gelezen.