nederland

Kabinet: geen nieuw onderzoek val Srebrenica

Door ANP - 18 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Er komt geen nieuw en groot onderzoek naar de val van Srebrenica. Dat heeft het kabinet vrijdag laten weten naar aanleiding van een verkennend onderzoek van het instituut NIOD. Dat heeft geen bewijs gevonden dat de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in 1995 geheime afspraken hadden die hebben voorkomen dat er tijdens de aanval op op de Bosnische enclave Srebrenica luchtsteun kwam voor het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat.

Het NIOD heeft ook gekeken of er voorkennis bestond over de aanval door de Bosnische Serven op de moslimenclave. Volgens de onderzoekers is niet gebleken dat bondgenoten of Nederland op de hoogte waren van een concreet plan om de ‘veilige’ enclave aan te vallen en geheel in te nemen. Na de val van Srebrenica werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door de Bosnische Serven vermoord.