nederland

Kamer hoopt op snel duidelijkheid koers Trump

Door ANP - 09 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Met de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is er volgens buitenlandwoordvoerders in de Tweede Kamer veel onzekerheid over de relatie tussen de VS en Europa.

,,Uitspraken van Trump hebben hier voor zorgen en onzekerheid gezorgd”, zegt Michiel Servaes van de PvdA. Dan gaat het bijvoorbeeld over de toekomstige relatie van de VS met Rusland en de NAVO. ,,Trump moet zo snel mogelijk duidelijk maken wat zijn koers wordt.”

Volgens Raymond Knops (CDA) ,,is er nog nooit zoveel onzekerheid geweest na de verkiezing van een Amerikaanse president”. Het is afwachten wie in zijn regering komt en of hij zijn extreme uitspraken uit zijn campagne omzet in beleid, aldus Knops. Zijn verkiezing zal gevolgen hebben voor de wereldhandel, klimaat en internationale veiligheid. ,,De consequentie zal zijn dat Europa meer samen zal moeten gaan doen.”

Onder druk

Trump is gekozen en we zullen met hem moeten gaan samenwerken, zegt VVD’er Han ten Broeke. ,,Deal with it.” Hij vindt het belangrijk om van de nieuwe Republikeinse president te horen wat zijn houding is tegenover de NAVO en internationale handelsverdragen. ,,De handelsverdragen staan al onder druk. Dat is nu ook de boodschap uit de VS.”

Positieve geluiden over de verkiezing van Trump zijn te horen bij de PVV. Geert Wilders noemt het op Twitter een ,,historische overwinning” waarmee de Amerikanen hun land terugpakken.