nederland

‘Landmacht aan de bak om nieuwe dreigingen’

Door ANP - 23 november 2016

DEN HAAG (ANP) – De Koninklijke Landmacht moet de komende jaren hard aan de bak om nieuwe dreigingen zoals die uit Rusland het hoofd te kunnen bieden. Dat zegt de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen in een interview met De Telegraaf.

Vooral het omgaan met paramilitaire eenheden, zoals Rusland die inzette toen schiereiland de Krim werd ingenomen, vereist scholing en oefeningen. Dat soort dreiging vereist volgens hem ,,vooral een heel goede informatievergaring en snelle analytische verwerking”.

Beulen stelt dat er moet worden omgeschakeld van het soort operaties zoals in Afghanistan en Irak. ,,Dat was ook oorlog”, zegt de luitenant-generaal. ,,Maar iets anders dan een vijand die in sterkte je gelijke is. Die over het modernste materieel beschikt en nieuwe tactieken toepast. Zoals hybride oorlogsvoering waarbij reguliere troepen met paramilitaire eenheden worden ingezet.”

Ook zegt hij dat de operationele inzetbaarheid sterk is teruggelopen door het korten op materieel en personeel.