nederland

Lokale omroep kan vaker met bedrijf in zee

Door ANP - 23 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Het wordt makkelijker voor lokale en regionale omroepen om samen te werken met bedrijven en instellingen. De regels worden soepeler en duidelijker, schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Media) aan de Tweede Kamer. Omroepen hoeven daardoor volgens hem niet meer ten onrechte te vrezen voor een tik op de vingers.

Er bestaan strenge regels voor samenwerking tussen omroepen en bedrijven en instellingen. Die moeten voorkomen dat ondernemingen winst kunnen maken dankzij de steun van een door de overheid gesubsidieerde omroep. Dekker wil nu drempels slechten. Hij onderzoekt of hij een fonds in het leven kan roepen om dergelijke samenwerking te ondersteunen.

Veel regionale en lokale omroepen hebben moeite het hoofd boven water te houden, schrijft Dekker. Hij betreurt het dan ook dat een vijfde van de gemeenten geld voor de omroepen in de zak houdt.

Regeringspartner PvdA gaat de VVD-bewindsman vragen te onderzoeken hoe de wet kan worden herzien om de samenwerking tussen omroepen en bedrijven te stimuleren. ,,Het is niet altijd eenvoudig voor omroepen en kranten om samen te werken. De wet moet dit stimuleren en niet tegenwerken. We moeten af van onnodige hobbels”, aldus PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis.