nederland

Meierijstad heeft gekozen: lokale Team wint

Door ANP - 24 november 2016

MEIERIJSTAD (ANP) – De lokale partij Team Meierijstad lijkt de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen te hebben in de nieuwe Brabantse gemeente Meierijstad. De uitslagen zijn nog voorlopig, maar grote veranderingen worden niet meer verwacht. Per 1 januari vormen de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode samen een nieuwe gemeente, dus moesten de inwoners woensdag naar de stembus. De opkomst was niet heel hoog: 41,1 %, ofwel 25.883 stemmen.

Team Meierijstad kreeg 28,1% van de stemmen, met als tweede grootste partij het CDA met 25,1%. Alle andere partijen liepen daar ver achter.

Er wordt door de landelijke partijen met argusogen gekeken naar de verkiezingen in Brabant, want het zou een graadmeter zijn voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart 2017. Maar die vergelijking gaat niet helemaal op. Veel landelijke partijen deden niet mee in Meierijstad, zoals de PVV, GroenLinks, DENK, 50Plus en de ChristenUnie.