nederland

Milde vogelgriep Deurne geweken

Door ANP - 17 november 2016

DEN HAAG (ANP) – De milde vogelgriep die eind oktober toesloeg op een pluimveebedrijf in het Brabantse Deurne is de kop ingedrukt. Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) heeft de genomen veiligheidsmaatregelen donderdag ingetrokken.

De 11.000 kalkoenen, 3500 fazanten en 2000 eenden op het bedrijf zijn geruimd. Dat was nodig omdat het milde virus dat er rondwaarde zich kan ontpoppen tot een zeer besmettelijke en voor pluimvee dodelijke variant. Nu is gebleken dat het virus zich niet heeft verspreid, kunnen de buurboeren opgelucht ademhalen – al dreigt inmiddels gevaar uit andere hoek.

Pluimveehouders in heel Nederland houden hun hart vast, omdat afgelopen weken op meerdere plaatsen watervogels zijn gevonden die aan een gevaarlijke en zeer besmettelijke vogelgriepvariant zijn doodgegaan. De maatregelen die Van Dam heeft genomen om overslaan van dat virus te voorkomen, blijven wel van kracht.