nederland

Monasch dreigt kabinet over Oekraïne

Door ANP - 03 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Jacques Monasch, kandidaat-lijsttrekker van de PvdA, dreigt volgende week een motie van wantrouwen van de oppositie tegen het kabinet te steunen over het Oekraïnereferendum. Dat zei hij donderdag in het NOS Journaal.

Het Tweede Kamerlid Monasch wil dat de uitslag van het referendum van april, waarin een meerderheid van de bevolking zich uitssprak tegen het associatieverdrag met Oekraïne, wordt gerespecteerd. Het kabinet wil het verdrag niet torpederen en zoekt een uitweg.

,,Als het kabinet hier niet naar luistert, moet ik helaas een motie van wantrouwen steunen”, aldus Monasch. De stap die hij wil nemen is zeer uitzonderlijk. Hij koerst hiermee aan op een conflict met de leiding van de partij. Monasch wil niet zeggen wat hij gaat doen als de PvdA het kabinet toch steunt.

Rutte wil doorgaan met het zoeken van een oplossing voor het referendum tot de Europese top van 15 en 16 december. Een mogelijke motie van wantrouwen volgende week tegen dit beleid zal het zeer waarschijnlijk niet halen.