nederland

Monasch stapt uit PvdA-fractie

Door ANP - 07 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – Jacques Monasch stapt per direct uit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij blijft voorlopig wel op eigen titel in de Kamer zitten. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben door zijn vertrek geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Samen hebben ze precies de helft, 75 van 150 zetels. Grote problemen worden daardoor vooralsnog niet verwacht.

Monasch zegt ook zijn lidmaatschap op van de PvdA, de partij waar hij tot voor kort nog wilde meedingen naar het lijsttrekkerschap. Hij maakte dat maandagmiddag bekend in de Amsterdamse Pijp, waar hij begon als volksvertegenwoordiger voor de PvdA. Hij gaf daar een toelichting op zijn besluit om toch niet mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing, die nu gaat tussen PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher.

Hij trok zich terug uit de lijsttrekkersverkiezing omdat er volgens hem alleen leden mogen meedoen, terwijl er eerder sprake zou zijn van open verkiezingen. Ook wilde hij het verkiezingsprogramma nog kunnen aanpassen als hij zou worden gekozen. Toen het partijbestuur aangaf hier niet op in te kunnen gaan, besloot hij zich terug te trekken. ,,De partij keert haar rug weer naar de niet-leden, naar de mensen die weg zijn gelopen. Het is alleen een voorrecht van leden om mee te doen aan zo’n lijsttrekkersverkiezing.” Monasch vindt dat er geluisterd moet worden naar tienduizend leden van de PvdA die afgelopen jaar hun lidmaatschap opzegden.

Verdriet

,,Ik doe het met heel veel verdriet. Ik ben vanaf mijn zestiende lid van de Partij van de Arbeid. Maar ik vind dat de PvdA trouw moet zijn aan zichzelf, respect moet tonen aan zichzelf. En nu gaat ze een kant op die ik niet langer kan dragen omdat ik vind dat we een open partij moeten zijn, zeker nu het zo moeilijk gaat met de PvdA”, aldus Monasch.

Hij lag al langer overhoop met de partijleiding over de koers van de fractie en de partij. In maart gaf hij aan zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de Kamer, maar vorige maand stelde hij zich tot veler verrassing kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Hij beraadt zich nu op zijn (politieke) toekomst.