nederland

Nederlandse satelliet Tijmen gelanceerd

Door ANP - 17 november 2016

KOUROU (ANP) – Tijmen vertrekt naar de ruimte, de Europese navigatiesatelliet die is vernoemd naar een nu zestienjarige jongen uit Gelderland. Hij won bijna vijf jaar geleden een Europese tekenwedstrijd voor kinderen over de ruimte.

Tijmen wordt donderdag om 14.06 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. In ruim drie uur tijd gaat hij naar zijn werkplek op 23.200 kilometer hoogte.

De satelliet gaat deel uitmaken van Galileo, het navigatienetwerk dat Europa aan het bouwen is. Galileo moet een tegenhanger van het Amerikaanse gps worden. Het kost een paar miljard euro om het op te zetten.

Galileo gebruikt uiteindelijk 27 satellieten. Die worden vernoemd naar kinderen uit Europese landen. Tegelijk met Tijmen worden donderdag ook Lisa (Hongarije), Antonianna (Italië) en Kimberley (Malta) gelanceerd.