nederland

OM: dezelfde rechtbank verder in zaak-Wilders

Door ANP - 04 november 2016

SCHIPHOL (ANP) – Het Openbaar Ministerie vindt dat het Wilders-proces in dezelfde samenstelling van de rechtbank kan en moet worden voortgezet. Dat betoogde officier van justitie Wouter Bos vrijdagmiddag tegenover de wrakingskamer van de Haagse rechtbank, bestaande uit rechters van de rechtbank Noord-Holland.

Wilders’ raadsman Geert-Jan Knoops diende donderdag een wrakingsverzoek in tegen rechter Elianne van Rens, die hij de schijn van partijdigheid verwijt.

Bos zei de wraking al verwacht te hebben. ,,Dit is de wraking die je wist dat zou komen’’, grapte hij, verwijzend naar de taalfout in het koningslied. Volgens hem heeft Wilders op 18 maart Van Rens tijdens een regiezitting gevraagd zich te verschonen. Dat verzoek heeft de nu gewraakte rechter destijds naast zich neergelegd en Wilders heeft dat geaccepteerd, aldus Bos. Volgens hem heeft rechter Van Rens geen fouten begaan.