nederland

OM: verklaringen kroongetuige betrouwbaar

Door ANP - 07 november 2016

SCHIPHOL (ANP) – De verklaringen van kroongetuige Peter la S. in liquidatieproces Passage zijn betrouwbaar, consistent ,,en van wezenlijk belang voor de waarheidsvinding”. Dit zei aanklaagster Cynthia de Jong maandagmiddag tijdens de eerste dag van het requisitoir in het hoger beroep van het liquidatieproces.

La S. was de eerste kroongetuige in Passage, met wie het Openbaar Ministerie (OM) al tot een overeenkomst kwam toen de zaak nog bij de rechtbank in Amsterdam speelde. Hij legde onder meer verklaringen af over Dino S., als vermeende opdrachtgever voor liquidaties een van de hoofdverdachten. Daarnaast klapte hij uitgebreid uit de school over ‘hitman’ Jesse R., die vanwege een reeks huurmoorden levenslang kreeg van de rechtbank.

Het OM probeerde het hof maandag in een urenlang betoog te overtuigen van de betrouwbaarheid van La S., die zichzelf volgens De Jong heeft belast in onderzoeken waarin hij zelf niet in beeld was en ,,in talloze verhoren” op het OM ,,een stevige indruk” maakte. ,,Zelfs na al die jaren kon hij in dit proces nog gedetailleerd verklaren.”

Doorslaggevend

Op de afspraken die het OM in het Passage-proces met kroongetuigen maakte is veel kritiek geweest. Maar aanklager Frits Posthumus zei maandagmorgen al dat de rol van in eerste instantie Peter la S. en later ook Fred R. in het onderzoek van doorslaggevend belang is geweest. Zonder hen was er geen liquidatieproces geweest, waren afrekeningen mogelijk niet opgelost en waren opdrachtgevers niet in beeld gekomen, aldus Posthumus.

Passage draait om zeven liquidaties tussen 1993 en 2006 en het beramen van een aantal afrekeningen in die periode. Het OM werkt de komende weken verspreid over vijf dagen toe naar het uitspreken van de strafeisen tegen de tien verdachten in de zaak. Dat gebeurt op 22 november.

Dinsdag gaat het OM eerst in op de betrouwbaarheid van de kroongetuige Fred R., de ‘moordmakelaar’ die van de rechtbank dertig jaar cel kreeg en in hoger beroep een deal met het OM sloot. Hij verklaarde onder meer belastend over Willem Holleeder, die in Passage tot dan buiten beeld was maar daarna werd opgepakt.