nederland

OM vindt publicatie boek Judas ‘onwenselijk’

Door ANP - 30 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) betreurt ,,de excessieve media-aandacht” die voor het strafproces tegen Willem Holleeder is ontstaan na het verschijnen van het boek Judas van zijn zus Astrid. De publicatie ervan was ,,onwenselijk”, aldus aanklager Joris Beliën woensdag. ,,Maar we zouden het niet hebben kunnen tegenhouden.”

Volgens Beliën is het OM pas de avond voor de verschijning geïnformeerd over het boek. De mededeling kwam ,,als een complete, onaangename verrassing”, aldus Beliën. Hij benadrukte ,,dat wij onze visie op de zaak uiteenzetten binnen de muren van deze rechtszaal” en dat het OM zich naar buiten toe terughoudend opstelt.

Holleeder en zijn advocaten zien het boek als onderdeel van een bewuste mediacampagne van de zusters Holleeder om de publieke opinie te mobiliseren. Zij vrezen dat een eerlijk, onbevooroordeeld proces vrijwel onmogelijk is.

Volgens Beliën is het boek Judas ,,een testament van de persoon Astrid Holleeder, geen verklaring van de getuige Astrid Holleeder”. Volgens hem hoeft Willem Holleeder – die volgens het OM in het verleden zelf ook royaal de media-aandacht opzocht – niet te vrezen voor een oneerlijk proces.