nederland

Omstreden gaswinningrapport Emmen onder loep

Door ANP - 22 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat een onafhankelijke commissie vragen een omstreden onderzoeksrapport over aardbevingen in Drenthe als gevolg van gaswinning tegen het licht te houden. De onderzoekers, die waren ingehuurd door gasveldexploitant NAM, concludeerden dat de lichte aardbevingen die Emmen en omstreken troffen geen schade hebben veroorzaakt. Volgens deskundigen hebben ze broddelwerk afgeleverd.

Kamp legt het rapport voor aan de onafhankelijke beroepscommissie die beslist over claims van door bevingen gedupeerde burgers die er met de NAM niet uitkomen, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. GroenLinks-parlementariër Liesbeth van Tongeren had om onafhankelijk onderzoek gevraagd. Van Tongeren wil dat er ook scherper wordt gemeten of de bodem in deze contreien beweegt, maar daarvoor ziet Kamp vooralsnog geen reden.

De minister liet verder weten dat er per 1 januari een loket opent waar een ieder die zich gedupeerd meent door aardgaswinning zich kan melden.