nederland

Pluimveebedrijf geruimd wegens vogelgriep

Door ANP - 26 november 2016

BIDDINGHUIZEN (ANP) – In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Het bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en in Ermelo. Deze locaties worden uit voorzorg ook geruimd. In totaal gaat het om circa 180.000 vleeseenden.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 eenden preventief gedood, omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen. De ruimingen wordt uitgevoerd door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep.

Staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen.

Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt verder aangescherpt. Er gold al een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot het erf.