nederland

Radio Kobanî aan de haal met prijs op IDFA

Door ANP - 23 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De documentaire Radio Kobanî van Reber Dosky heeft woensdag op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) de prijs voor beste Nederlandse documentaire gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 7500 euro verbonden.

De film draait om een Koerdische verslaggever, Dilovan, die een radiostation begint in de Syrische stad Kobani. De stad werd in de burgeroorlog verwoest door Islamitische Staat. Dilovan en haar vriend Biter doen verslag van het leven in vluchtelingenkampen, spreken met overlevenden en interviewen strijders en musici. De documentaire laat zien hoe de wederopbouw van de stad in gang wordt gezet en toont hoe Kobani in drie jaar tijd weer opkrabbelt. Langzaam maar zeker begint Dilovan weer meer van het leven te genieten.

De jury, waarin onder anderen de winnares van vorig jaar, Ester Gould, zitting heeft, prees de cinematografische vaardigheden van Dosky en het sterke verhaal. De film ,,ontwikkelt zich van een sci-fi nachtmerrie tot een opbeurend verhaal over verzet, gratie en de kracht van het leven”.