nederland

Rutte wil met Indonesië naar toekomst kijken

Door ANP - 23 november 2016

JAKARTA (ANP) – Indonesië en Nederland delen veel, maar boven alles een toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte het Indonesische parlement woensdag voorgehouden.

Rutte memoreerde tijdens zijn toespraak in de volksvertegenwoordiging, de eerste van een Nederlandse premier ooit, de gezamenlijke geschiedenis van kolonisatie en dekolonisatie. De minister-president verwees naar de excuses die de Nederlandse regering in 2005 maakte voor de koloniale oorlog die in Nederland decennialang de politionele acties heetten. Hij erkende dat die verontschuldigingen te lang op zich hadden laten wachten.

Rutte loofde de stormachtige ontwikkeling die Indonesië de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De oude kolonisator is volgens hem nu jaloers op de economische groei van de gewezen kolonie, die dubbel zo groot is.