nederland

Stroom cocaïne verontrust Rotterdam

Door ANP - 01 november 2016

ROTTERDAM (ANP) – De Rotterdamse autoriteiten maken zich grote zorgen over bezuinigingen op de douane, juist nu het havengebied wordt geconfronteerd met een enorme toestroom van cocaïne. Dit jaar is al 12.000 kilo van dit verdovende middel onderschept in het Rotterdamse havengebied, een record.

Het Openbaar Ministerie zegt dinsdag mede namens de zogenoemde ‘driehoek’ van OM, politie en burgemeester Ahmed Aboutaleb in gesprek te willen met de douane over de situatie. ,,Het is niet voor de hand liggend om capaciteit te verminderen op het moment dat de smokkel van cocaïne fors toeneemt”, zegt Jeichien de Graaff namens het OM in Rotterdam. De douane wil in de haven anders gaan weken.

Volgens haar ligt het aantal vangsten het Hit And Run Cargoteam (HARC) in Rotterdam, een samenwerkingsverband van de zeehavenpolitie, douane, FIOD en OM, ook dit jaar rond de zeventig. Zorgwekkend is de omvang van de cocaïnetransporten.