nederland

Tot acht jaar cel in proces ‘liquidatiebende’

Door ANP - 28 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – In het proces tegen leden van een Utrechtse ‘liquidatiebende’ heeft de rechtbank in Amsterdam maandag gevangenisstraffen tot acht jaar opgelegd. Eind september eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog straffen tot zeventien jaar cel.

Hoewel volgens de rechtbank sprake was van een organisatie die als oogmerk onder meer het plegen van moorden had, vielen de straffen lager uit dan de eisen doordat niet duidelijk is geworden welke doelwitten de bende concreet op het oog had en waarom zij mikpunt waren. De acht mannen die volgens de rechtbank deel uitmaakten van de criminele bende werden daarom vrijgesproken van het voorbereiden van concrete liquidaties.

De organisatie werd vorig jaar zomer opgerold. Dat gebeurde nadat een onderzoek naar autodiefstal in Rotterdam tot de vondst van een enorm illegaal wapendepot in Nieuwegein had geleid. Daar werden onder meer kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, circa 4700 patronen en bijna driehonderd pantserdoorborende, brandstichtende kogels gevonden. Verspreid over twee boxen troffen rechercheurs zo’n honderd vuurwapens aan.

Vier mannen die volgens de rechtbank tot de kern van de organisatie behoorden, kregen van de rechtbank de hoogste straffen opgelegd. Zij trokken aan de touwtjes en vervulden een centrale rol bij de opslag en handel in wapens. Vier andere bendeleden kregen straffen van zeven en drie jaar. Twee mannen die niet tot de organisatie behoorden en een bijrol vervulden, kregen celstraffen van enkele maanden opgelegd.