nederland

Uber beboet voor overtreding taxiwet

Door ANP - 30 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Uber moet opnieuw in de buidel tasten voor overtreding van de taxiwet. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int 650.000 euro bij het bedrijf als restant van een eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro voor de inmiddels gestopte dienst UberPOP.

Volgens de ILT bood technologiebedrijf Uber chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om illegale pachtconstructies aan te gaan bij bedrijven die wél een vergunning hadden. Deze chauffeurs boden vervolgens hun diensten aan via de app van Uber, waarvoor het bedrijf 20 tot 25 procent van de ritprijs rekende. Volgens de ILT is voor het gebruik van de vergunning van een ander echter een loonverband of zzp-constructie nodig.

De inspectie beraadt zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom. Uber heeft de Marktplaats inmiddels offline gehaald en wijst er in een reactie op dat de pachtconstructie gangbaar is in de sector en dat ook veel andere bedrijven er gebruik van maken. ,,We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT aan ons adres.”