nederland

22 strafzaken tegen ‘aso-asielzoekers’

Door ANP - 13 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Sinds begin november zijn 22 strafzaken gestart tegen criminele en overlastgevende asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko en Algerije. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie, die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag bekend heeft gemaakt.

In alle gevallen is snelrecht toegepast. De straffen variëren van vier weken tot 28 weken cel. Een aantal uitspraken volgt nog. De asielzoekers uit veilige landen maken vrijwel geen kans om in Nederland te mogen blijven. Een aantal van hen veroorzaakt overlast in en om de opvangplekken.

Dijkhoff sprak dinsdag ook over de manier waarop hij er samen met burgemeesters voor wil zorgen dat bekende overlastgevers zich niet in het feestgedruis kunnen mengen in de oudejaarsnacht.

Volgens Dijkhoff wordt ,,heel gericht” gekeken om wie het gaat en welke bevoegdheden er nodig zijn. Om hoeveel overlastgevers het gaat, kan Dijkhoff nu nog niet zeggen. Hij zegt dat er geen concrete plannen bekend zijn van asielzoekers die onrust willen stoken, maar hij wil voorkomen dat ze over de schreef kunnen gaan, zoals vorig jaar in Duitsland is gebeurd met oud en nieuw.