nederland

Alle ogen nu gericht op Eerste Kamer

Door ANP - 15 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Na de Brusselse verklaring over het Oekraïne-verdrag kunnen alle ogen zich nu richten op Den Haag, en dan vooral op de Eerste Kamer. Uiteindelijk wordt daar de knoop doorgehakt over het samenwerkingsverdrag en de bijgevoegde tekst.

De regering van VVD en PvdA heeft in de Tweede Kamer voldoende steun, maar beschikt bij lange na niet over een meerderheid in de Eerste Kamer. Van de 75 zetels in de Senaat komen VVD en PvdA samen niet verder dan 21. Ze hebben dus nog 17 senatoren nodig voor de benodigde absolute meerderheid van 38.

D66 (10 zetels) en CDA (12 zetels) kunnen soelaas bieden. Steun van het pro-Europese D66 geldt als vrijwel zeker, dus draait het vooral om de christendemocraten. Meerdere CDA-senatoren hebben een ‘Europese’ achtergrond, van staatssecretaris voor Europese Zaken tot voormalig Europees parlementariër. Rutte zou daar hoop uit kunnen putten, luidt het in Den Haag.

Het kabinet komt vrijdag met het wetsvoorstel om het verdrag en de Brusselse verklaring goed te keuren. Dan volgt een advies van de Raad van State. Vervolgens buigt de Tweede Kamer zich over de wet, en pas daarna de Eerste Kamer.