nederland

Amsterdam dupe van frauderende ambtenaren

Door ANP - 13 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Van kleinschalig gesjoemel met uren en declaraties tot diefstal van aanzienlijke bedragen. Bij de gemeente Amsterdam kwamen de afgelopen vier jaar 32 zaken aan het licht van fraude door medewerkers, blijkt dinsdag uit een inventarisatie van het stadsbestuur op verzoek van De Telegraaf. ,,Een aanzienlijk aantal”, constateert burgemeester Eberhard van der Laan die daarom een zogeheten antifraudeoffensief is begonnen.

Dit offensief moet ertoe leiden dat de gemeente minder kwetsbaar wordt voor fraude en dat op alle niveaus duidelijk wordt welke ,,ramen en deuren gesloten moeten worden voor kwaadwillenden”, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Volgens hem gaat het om een serieus probleem dat blijvend de aandacht verdient.

,Integriteit is belangrijk, want het raakt aan het vertrouwen dat burgers in de overheid hebben”, aldus de burgemeester. ,,Amsterdammers mogen van ons verwachten dat we altijd en overal zorgvuldig om gaan met de schatten die ons worden toevertrouwd, of het nu geld is, of informatie, of iets anders.”