nederland

Amsterdam en Airbnb samen tegen problemen

Door ANP - 01 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam en Airbnb hebben de handen ineengeslagen om uitwassen te bestrijden rond de vakantieverhuur van huizen en illegale hotels. Airbnb schiet onder meer verhuurders te hulp met geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat woningen niet meer dan zestig dagen worden verhuurd, het maximum wat nu ook al geldt. Woningen verdwijnen na zestig huurdagen automatisch van de site.

Er komt een nieuwe dagteller op het host dashboard zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast zal het bedrijf het iedereen in Amsterdam makkelijker maken om specifieke zorgen of klachten over een verhuurde woning in te dienen.

,,Amsterdam introduceert daarnaast vanaf het voorjaar van 2017 een meldpunt voor overlast van illegale hotels dat dagelijks open is. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding”, aldus de gemeente donderdag. Ook beginnen Amsterdam en Airbnb een gezamenlijke campagne om de lokale spelregels rond verhuur duidelijker te maken.

De nieuwe overeenkomst tussen gemeente en Airbnb gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2018. Amsterdam spreekt van een ,,uniek” akkoord dat een ,,voorbeeld is voor steden overal ter wereld”. SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) is blij. ,,Een woning is om in te wonen. Deze nieuwe overeenkomst met Airbnb is goed voor alle Amsterdammers: bewoners, buren, vakantieverhuurders en gasten.”