nederland

Belgische F-16’s bewaken Nederlands luchtruim

Door ANP - 21 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Vanaf 1 januari kan het gebeuren dat een Belgische F-16 in het Nederlandse luchtruim een vliegtuig onderschept dat een terroristische dreiging vormt voor ons land. Woensdag zijn de laatste details ondertekend van het samenwerkingsverdrag dat dit mogelijk maakt en dat volgend jaar ingaat.

Nederland en België leveren voortaan bij toerbeurt, om de vier maanden, gevechtsvliegtuigen die snel inzetbaar zijn bij dreigingen in het luchtruim van Nederland, België of Luxemburg.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) noemt de afspraken ,,uniek”. ,,De landen hebben nu vliegers en toestellen afzonderlijk paraat staan. Dat kost veel capaciteit en middelen”. Volgens haar is het grote voordeel dat F-16’s vrij komen voor taken elders in de wereld.

Commando

Mocht het ooit zover komen dat een Belgisch gevechtsvliegtuig boven Nederland een burgervliegtuig moet onderscheppen of zelfs geweld moet gebruiken, dan gebeurt dat wel altijd onder commando van de Nederlandse autoriteiten.

Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al geregeld via het NAVO-verdrag.