nederland

Betere controle op terugreizende vluchteling

Door ANP - 09 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Vluchtelingen die terugreizen naar hun land van herkomst zullen beter worden gecontroleerd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) tekent hierover vrijdag een samenwerkingsakkoord met zijn Belgische collega. Zijn ministerie bevestigt berichtgeving in De Telegraaf hierover.

Het is voor asielzoekers verboden naar hun thuisland terug te reizen. Als ze dat toch doen, kan hun asielvergunning worden ingetrokken. ,,Een asielvergunning is alleen bedoeld voor mensen die daadwerkelijk te vrezen hebben in hun herkomstland, aldus Dijkhoff.

Deze zogenoemde terugreizigers omzeilen soms de regels door vanuit een ander land naar huis te vliegen. Asielzoekers in Nederland vliegen dan vanaf Brussel en asielzoekers in België vanuit Amsterdam. Door betere informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse en Belgische autoriteiten moet hier een eind aan komen.