nederland

‘Betere instructies bij spoorwegovergang’

Door ANP - 13 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Spoorwegovergangen moeten veiliger. Om dat te realiseren, moet spoorbeheerder ProRail onder meer zorgen voor informatie en instructies bij overwegen. Dat is nodig om duidelijk te maken of zware en langzame voertuigen zelfstandig kunnen oversteken. Ook valt er winst te behalen wanneer ProRail en lokale wegbeheerders beter samenwerken bij het beoordelen van de risico’s op ongevallen bij overwegen.

Dat zijn de belangrijkste aanbeveling uit het onderzoekrapport naar het treinongeval in Dalfsen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij het ongeval in februari van dit jaar, botste een trein op een hoogwerker. De machinist kwam hierbij om het leven, twee reizigers raakten lichtgewond.

Ieder jaar overlijden ongeveer tien tot vijftien mensen door ongelukken op overwegen. De afgelopen decennia is het aantal flink teruggedrongen, maar de laatste jaren stagneert de afname.