nederland

Bruggen vernoemd naar prominenten

Door ANP - 07 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Wat hebben schrijver Gerard Reve, de 17e-eeuwse schilderes Judith Leyster, goochelaar en nazi-slachtoffer Ben Ali Libi, klavecinist Gustav Leonhardt, Sobibor-overlevende Jules Schelvis en zinloos-geweldslachtoffer Joes Kloppenburg gemeen? Naar allemaal wordt een brug in Amsterdam vernoemd. Het college van B en W is daarmee akkoord gegaan, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Ook Sint Nicolaas krijgt een eigen brug. Eerder ging het college al akkoord met onder meer de Titaantjesbrug, de Kaap de Goede Hoopbrug en een brug die wordt vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Henrietta Leavitt.

Amsterdam heeft 1334 naamloze bruggen en is bezig die van een naam te voorzien. Inwoners kunnen namen voordragen bij de gemeente, die wel moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo moet degene naar wie de brug wordt vernoemd, langer dan vijf jaar dood zijn. Een uitzondering daarop is gemaakt voor Jules Schelvis, die begin april van dit jaar overleed.