nederland

Buitenlandse steun aan moskeeën aan banden

Door ANP - 05 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Buitenlandse steun aan moskeeën en andere instellingen in Nederland wordt aan banden gelegd. Het kabinet komt met een wet waarin de criteria voor buitenlandse financiering worden vastgelegd.

Er wordt onder meer gekeken naar de mogelijke verplichting voor alle stichtingen in Nederland om openheid gaan geven over ontvangen donaties. Op die manier kan problematische en ongewenste buitenlandse financiering van bijvoorbeeld religieuze instellingen beter worden aangepakt, meldt het kabinet maandag aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan islamitische gebedshuizen en instellingen. Er bestaat daar een risico op beïnvloeding of op activiteiten die haaks staan op de kernwaarden en vrijheden van Nederland.

Ook veel islamitische organisaties en gemeenschappen zelf hebben zorgen over deze ongewenste geldstromen, aldus het kabinet.